Rosenlöfs Tryckerimuseum
Korsikavägen 23
812 93 Kungsgården
Tel: 0290 376 18

GRAFIK

Rosenlöfs bok presenterar här de bildkonstnärer som medverkat i våra böcker samt i arrangemang och utställningar som Rosenlöfs Bok medverkat och anordnat.


 

Eigil Thorell

är en av landets skickligaste grafiker. Hans bilder är starka med inslag av realism, men också av  en djupt sensuell och drömlik ton. Eigil är bosatt i Sandviken.

Eigil medverkar med sin grafik i Rosenlöfs bok utgåvor av Per Gunnar Evander och Arne Johnsson.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

 


 

Mariana Ekner

född 1957 i Stockholm. Utbildad på Nyckelviksskolan 1978 -1979, på Konstfack "Fria Akademien" under prof. Vassil Simmitchiev 1985 -90 samt studier vid Valand Fri konst & nya Media 1999- - 2001. Rektor vid Grafikskolan sedan 2004. Mariana gjorde de grafiska bladen till Rosenlöfs Boks utgåva Nr. 3 - "Badkar till övers" med text av Eric Pauli Fylkeson.

Se även Marianas hemsida www.marianaekner.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¨

 


 

Dag Franzén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sommaren 2002 deltog Rosenlöfs Bok med Poesi på Jazzfestivalen Bangen i Sandviken. Kring detta arrangemang anordnades också en tredagars specialutställning med Jockum Nordströms bilder med ett slags musikaliskt tema.

(De bilder som visas här ingick inte i utställningen, utan är hämtade från andra sammanhang. Dessa bilder har copyright av Jockum)

 

 

Jockum Nordström

född 1963, är internationellt erkänd konstnär och känd för sina teckningar, collage och illustrationer. Jockum växte upp i Stockholm där han också studerade till bildlärare vid Konstfack. Teckningen med blyerts är hans primära instrument. Bilderna kännetecknas genom sina starka grafiska kompositioner, inte sällan med erotiska undertoner. Ett tema som återkommer är hans skildringar av förorten och dess arkitektur. Han har bland annat medverkat som illustratör i Dagens Nyheter och Kamratposten, skrivit och illustrerat barnböckerna om Sailor och Pecka, och haft separatutställningar i Stockholm och New York.

Jockum är bosatt och verksam i Stockholm och lever sedan länge med konstnären Karin Mamma Andersson.

Rosenlöfs Bok rekommenderar de tre böcker som Jockum givit ut tillsammans med poeten, författaren Johan Nordbeck. "10 000 gulddollar till den som gifter sig med snön" - 1998, "Varför - Därför" -2003 och "Gå till klacken, gå" - 2006.

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under hösten 2004 visade Lars Nyberg och Lina Nordenström "Bokobjekt och Grafik" på Rosenlöfs Galleri.

 

 

Lars Nyberg

 bor och verkar i Stockholm. Han utbildade sig vid Konstskolan i Gävle på 1970- talet för att sedan gå Konsthögskolan i Stockholm 1978 - 83. Lars har deltagit vid grafiktriennalerna 1983, 86, 89, 92, 95 och 2002. Han har deltagit och ställt ut i nationella och internationella sammanhang, både samlingsutställningar och separat. Han är representerad vid Moderna Museet, ett flertal konstmuseer i Sverige, kommuner och landsting. Han är även representerad i Lousiana Museum of Modern Art i Danmark;  British Museum, London och The Metropolitan Museum of Art i New York. (text: Johan Kock)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lina Nordenström

bor och är verksam i Stockholm. Hon gick Nyckelviksskolan 1985 - 86, Grafikskolan i Stockholm 1991- 95 och Konsthögskolan i Stockholm 2000- 2001. Lina har deltagit i samlingsutställningar, i Sverige och internationellt sedan 1992 och gjorde sin debut med en omskriven separatutställning på Galleri Svenska bilder 1997. Lina har fått ett flertal stipendier och priser och är representerad på Moderna Museet samt flera andra svenska konstmuseum, liksom internationellt i British Museum i London, Nasjonalgalleriet i Oslo och Nationalgalleriet i Warsawa. (text: Johan Kock)